Ώρες κοινού: Δευ - Παρ 8:00 - 14:00

Δημιουργία εκθεσιακού χώρου για την αλιεία στο Δήμο Φαιστού

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δημιουργία εκθεσιακού χώρου για την αλιεία στο Δήμο Φαιστού

Ο Δήμος Φαιστού ανακοίνωσε  την δημιουργία ενός σύγχρονου, καινοτόμου και πλήρως λειτουργικού εκθεσιακού χώρου στο πρώην κοινοτικό κατάστημα Πιτσιδίων.

Η προτεινόμενη πράξη αφορά τη δημιουργία ενός σύγχρονου, καινοτόμου και πλήρως λειτουργικού εκθεσιακού χώρου στο πρώην κοινοτικό κατάστημα Πιτσιδίων με θέμα: «Την αλιεία στην περιοχή του Δήμου Φαιστού από την αρχαιότητα έως σήμερα».

Αξιοποιώντας το πρώην κοινοτικό κατάστημα Πιτσιδίων, θα διαμορφώσουμε ένα χώρο αφιερωμένο στην αλιεία στην περιοχή του Δήμου Φαιστού από την αρχαιότητα έως σήμερα. Στο νέο ψηφιακό χώρο θα παρουσιάζεται η αλιεία και η ιστορική της εξέλιξη, ως βασική οικονομική δραστηριότητα των κατοίκων από την αρχαιότητα έως σήμερα. Θα περιλαμβάνει ψηφιακό υλικό και εκθέματα που θα αναδεικνύουν την ιστορία και την παράδοση της αλιείας στην περιοχή, καθώς και την οικονομική και κοινωνική της σημασία. Το έργο είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την περιοχή των Πιτσιδίων, η οποία έχει μακρά παράδοση στην αλιεία. Ο εκθεσιακός χώρος θα αποτελέσει ένα σημείο αναφοράς για την τοπική κοινωνία και θα συμβάλει στην προβολή της περιοχής.

Η υπογραφή της σύμβασης του έργου έγινε την Τρίτη 07/11/2023, στο δημοτικό κατάστημα Φαιστού, στις Μοίρες,  από τον Δήμαρχο Φαιστού, κ. Γρηγόρη Νικολιδάκη και τον ανάδοχο κατασκευής του έργου, κ. Κωνσταντίνο Χατζάκη, εκπρόσωπο της εταιρείας Κ. ΧΑΤΖΑΚΗΣ & ΣΙΑ Ε.Ε

Το έργο περιλαμβάνει δύο υποέργα:

Α) Την αποκατάσταση και αναβάθμιση του κτιρίου, συμπεριλαμβανομένων των κουφωμάτων και των εγκαταστάσεων, ώστε να διαμορφωθεί σε ένα σύγχρονο εκθεσιακό χώρο. (με προϋπολογισμό: 65.129,28€)

Β) Προμήθεια εξοπλισμού και δημιουργία ψηφιακού περιεχομένου σχετικά με την ιστορική εξέλιξη της αλιείας στο Δήμο Φαιστού, συμπεριλαμβανομένων σύγχρονου οπτικό-ακουστικού υλικού και καινοτόμων εφαρμογών εικονικής πραγματικότητας. (με προϋπολογισμό: 32.550,00€)

Επιπροσθέτως περιλαμβάνει:

  • -Δημιουργία Βάσης δεδομένων συγκέντρωσης υλικού
  • -Παραγωγή κειμένων
  • -Ψηφιακές φωτογραφίες
  • -Βιντεοσκόπηση
  • -Δημιουργία ηχητικών αρχείων
  • -Παραγωγή ψηφιακού περιεχομένου για τη δημιουργία εφαρμογής
  • -(application) προβολής της εξέλιξης της αλιείας στις διαδοχικές

χρονικές περιόδους

  • -Προμήθεια 2 διαδραστικών οθόνων πολυαφής

Η υλοποίηση αυτής της πράξης θα συμβάλλει στην ανάδειξη της αλιείας ως μια από τις βασικές δραστηριότητες που αναπτύχθηκαν στο Δήμο Φαιστού και θα ενισχύσει τον τουρισμό και την τοπική οικονομία. Η δημιουργία του εκθεσιακού χώρου αναμένεται να δώσει νέα πνοή στην περιοχή του Πιτσιδίων και να αποτελέσει πόλο έλξης επισκεπτών από όλη την Κρήτη.

Ο εκθεσιακός χώρος θα έχει την δυνατότητα να παράσχει εκπαιδευτικές δραστηριότητες για παιδιά και εφήβους, με σκοπό να τους μυήσουν στην ιστορία και την παράδοση της αλιείας στην περιοχή.

Παρέχοντας έναν χώρο που θα χρησιμοποιηθεί προς όφελος του Δήμου, των δημοτών και των επισκεπτών μας, θα δώσουμε νέα δυναμική στην περιοχή μας.

Η δημιουργία του εκθεσιακού χώρου για την αλιεία στο Δήμο Φαιστού είναι ένα σημαντικό έργο που θα αναδείξει την ιστορία και την παράδοση της αλιείας στην περιοχή. Το έργο αυτό θα συμβάλει στην ενίσχυση του πολιτιστικού τουρισμού στην Κρήτη και θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας.

**Το έργο έχει ενταχθεί για χρηματοδότηση στο Επιχειρησιακό

Πρόγραμμα «ΑΛΙΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΑΛΑΣΣΑΣ 2014-2020 δυνάμει της με ΑΠ 1953/01-12-

2020 Απόφασης Ένταξης με τίτλο: «Ένταξη της Πράξης «ΕΚΘΕΣΙΑΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΓΙΑ

ΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΤΗΣ ΑΛΙΕΙΑΣ ΣΕ ΔΙΑΔΟΧΙΚΕΣ ΧΡΟΝΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΠΙΤΣΙΔΙΩΝ ΔΗΜΟΥ ΦΑΙΣΤΟΥ» με Κωδικό ΟΠΣ:

5067166 στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «ΑΛΙΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΑΛΑΣΣΑΣ 2014-2020»

Previous Γιορτάζει ο Ιερός Καθεδρικός Ναός του Αγίου Νεκταρίου στις Μοίρες

Μέσω της επίσημης διαδικτυακής πύλης του Δήμου Φαιστού μπορείτε να είστε ενημερωμένοι για όλα όσα συμβαίνουν.

Χρήσιμα Links

Επικοινωνία

Πάροδος 25ης Μαρτίου 1, Μοίρες, 70400, Ηράκλειο

Ώρες Κοινού:

Δευ – Παρ: 8:00 – 14:00

Δήμος Φαιστού © 2023. All Rights Reserved

Μετάβαση στο περιεχόμενο