Ο Δήμος Φαιστού συναντά τη θάλασσα ...

Ο Δήμος Φαιστού αποτελείτε από πολλά μαγευτικά Φυσικά τοπία. Η θάλασσα  δημιουργεί ένα τοπίο σπάνιας και μοναδικής ομορφιάς. Οι παραλίες, τα μνημεία της φύσης, η πλούσια χλωρίδα και πανίδα, το ήπιο κλίμα διαμορφώνουν ιδανικές συνθήκες διαβίωσης και ένα μαγευτικό περιβάλλον που σας προκαλεί να το εξερευνήσετε.

 

 

 

Η Πεδιάδα της Μεσσαράς βρίσκεται σε μια επιμήκη περιοχή που έχει μήκος 50km και πλάτος που δεν ξεπερνάει τα 7km. Στα νότια, η πεδιάδα προστατεύεται από τα άγρια Αστερούσια Όρη, ενώ στην δυτική της πλευρά καταλήγει σε μια τεράστια ακτογραμμή με αμμουδερές παραλίες. Ξεκινώντας από το πρυνόδασος του Ρούβα , το οποίο αναπτύσσεται σε ένα βύθισμα - μικρό οροπέδιο στα νότια της οροσειράς του Ψηλορείτη. Η οικολογική σημασία του δάσους είναι τεράστια, καθώς εδώ αναπτύσσονται σπάνια φυτά και βρίσκουν καταφύγιο πολλά προστατευόμενα ζώα. Η σπανιότητα του δάσους  του Ρούβα οφείλεται στο γεγονός ότι οι πρίνοι ξέφυγαν από τη συνήθη θαμνώδη μορφή και μέγεθος και απέκτησαν χαρακτηριστικά και μεγέθη διαφορετικά από αυτά που έχουμε συνηθίσει στον ελλαδικό χώρο. Χαρακτηριστικό τοπίο είναι τα πολύ μεγάλα πρινάρια. Επίσης, το πρινοδάσος αποτελεί τη μεγαλύτερη αποικία πρίνων στην Ευρώπη με έκταση 30.000 στρεμμάτων. Στη βόρεια μεριά του υπάρχουν πολλές αμπελιτσιές (Zelkova abelicea), το μόνο δέντρο που ζει αποκλειστικά στην Κρήτη και πουθενά αλλού. Επίσης, στο δάσος φύεται ακόμη μια από τις πιο σπάνιες ορχιδέες του νησιού που είναι γνωστό ως κρητικό κεφαλάνθηρο (Cephalanthera cultura). Άλλα δέντρα που θα δει κάποιος είναι πλατάνια, σφένδαμοι , κυπαρίσια, πεύκα και αζίλακοι. Ως προς την πανίδα, εδώ βρίσκει καταφύγιο ο Κρητικός λίγκας ή φουρόγατος (Felis silvestris creticus), ο οποίος είναι τόσο σπάνιος που έχει παρατηρηθεί ελάχιστες φορές από επιστήμονες. Εδώ ζουν κι άλλα θηλαστικά όπως ασβοί, ζουρίδες, καλογυναικάρια (Musteka nivalis), λαγοί, μυγαλές και ποντικοσκίουροι (Glis glis argenteus). Το δάσος και τα τριγύρω βουνά φιλοξενούν σπάνια αρπακτικά πτηνά όπως γυπαετούς, βιτσίλες, σκάρες και γεράκια.

 


Η τεχνητή λίμνη του Ζαρού ή Βότομος βρίσκεται στις νότιες πλαγιές του Ψηλορείτη, 1km βόρεια από τον Ζαρό. Η λίμνη πριν το 1987 ήταν ένας μικρός υδροβιότοπος ο οποίος σχηματιζόταν από τον κρατήρα της πηγής Βοτόμου. Την σημερινή της μορφή την πήρε το 1987, όταν η Δασική υπηρεσία ανέπλασε την περιοχή και δημιούργησε μια τεχνητή λίμνη όπου συγκρατούνται τα νερά της πηγής. Τροφοδοτείται με νερό από την πηγή Βότομος, μια από τις πολλές πηγές της ευρύτερης περιοχής. Η ονομασία Βότομος είναι γνωστή στους Κρητικούς από την ομώνυμη εταιρεία εμφιάλωσης ενός από τα πιο διάσημα νερά στην Κρήτη, το «Ζαρός». Η ονομασία Ζαρός προέρχεται από το μόριο Ζα, που σημαίνει πολύ, και το ρήμα ρέω. «Ζαρός» δηλαδή σημαίνει το μέρος όπου ρέει πολύ νερό. 

Γύρω από τη λίμνη υπάρχουν αρκετές ταβέρνες και καφετέριες, όπου ο επισκέπτης μπορεί να ξεκουραστεί και να απολαύσει πέστροφα και σολωμό, οι οποίες εκτρέφονται σε στέρνες δίπλα στη λίμνη. Επίσης, υπάρχει μια παιδική χαρά, χώροι με παγκάκια και τραπέζια, στους οποίους μπορείτε να κάνετε πικ νικ. Η βόλτα γύρω από την λίμνη είναι πολύ σύντομη και αξίζει, καθώς οι όχθες τις είναι πνιγμένες στο πράσινο και στα πλατάνια.

 

Το φαράγγι του Αγίου Νικολάου, του Γάφαρη ή του Ρούβα, ορίζεται από τις κορυφές Αμπελάκια στα ανατολικά και Σαμάρι στα δυτικά. Πρόκειται για το σημαντικότερο φαράγγι του Ψηλορείτη και της κεντρικής Κρήτης και πήρε το όνομα του από το ομώνυμο Βυζαντινό εκκλησάκι στη νότια είσοδο του. Πρόκειται για ένα οικοσύστημα με πλούσια χλωρίδα και πανίδα, χαράδρες και ενδιαφέροντες γεωλογικούς σχηματισμούς και ορθοπλαγιές σπάνιας ομορφιάς. Έχει συνολικό μήκος 4 km με διαμορφωμένη διαδρομή 2,7 km για ήπιες δραστηριότητες και αναψυχή όπως πεζοπορία, ορειβασία, αναρρίχηση, φυσιολατρία και παρατήρηση άγριας ζωής σε ένα πραγματικά μοναδικό περιβάλλον. 

 

Μεγάλου οικολογικού ενδιαφέροντος είναι το οικοσύστημα του Κουτσουλίδη ποταμού, τα νερά του οποίου πηγάζουν από τις πηγές  "Βότομος" και "Στέρνα", από τις οποίες αρδευόταν η αρχαία Γόρτυνα, πρωτεύουσα της Ρωμαϊκής Κρήτης. Ο ποταμός Κουτσουλίδης είναι συνέχεια του φαραγγιού του Αγίου Νικολάου , περνάει μέσα από τον οικισμό του Ζαρού και, αφού διασχίσει την ομώνυμη κοιλάδα, καταλήγει στο φράγμα της Φανερωμένης. Οι κατάφυτες όχθες του, κυρίως από πλατάνια και η παρουσία (εκτός των άλλων ειδών πανίδας) μεγάλων πληθυσμών χελιών και ποταμοχελώνων Maurenys caspica, καταξιώνουν τον Κουτσουλίδη ως ποτάμι εξαιρετικού οικολογικού ενδιαφέροντος.  

 

Το σπήλαιο των Καμαρών, γνωστό κι ως Καμαραϊκό Σπήλαιο, βρίσκεται στους Νότιους πρόποδες του Ψηλορείτη. Πιο συγκεκριμένα, βρίσκεται στις πλαγιές του όρους Σωρός, σε υψόμετρο 1700m και βορειοανατολικά του χωριού Καμάρες. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό το σπήλαιο αφού το μινωϊκά ευρήματα που βρέθηκαν στο σπήλαιο κάνουν το σπήλαιο ένα πολύ σημαντικό αρχαιολογικό χώρο. Πρόσβαση γίνεται  από τις Καμάρες,  ξεκινάει το μονοπάτι που οδηγεί στο σπήλαιο, μετά από μια απότομη ανάβαση διάρκειας 3.5 ωρών. Το ίδιο μονοπάτι οδηγεί και στο Οροπέδιο της Νίδας. Καθώς ανεβαίνετε το καλά σημαδεμένο μονοπάτι, θα συναντήσετε μικρά δάση με πρίνους και αρκετές πηγές, ενώ η θέα σε όλη την πεδιάδα της Μεσαράς είναι μαγευτική. 

 

Το φράγμα της Φανερωμένης βρίσκεται 7km δυτικά του χωριού Ζαρού και περίπου 7km βόρεια του Τυμπακίου. Βρίσκεται σε μια υπέροχη τοποθεσία, μέσα σε μια καταπράσινη κοιλάδα στους νότιους πρόποδες του Ψηλορείτη και καλύπτει μια έκταση 1000 περίπου στρεμμάτων και χωρητικότητας 20 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων.  Κατασκευάστηκε το 2005 για να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες νερού για την άρδευση της πεδιάδας της Μεσσαράς. Στα λίγα χρόνια λειτουργίας του, η λίμνη της Φανερωμένης έχει γίνει ένας εξαιρετικής σημασίας υδροβιότοπος, όπου φωλιάζουν και σταματούν σπάνια πουλιά και ζώα. Η πρόσβαση στο φράγμα γίνεται κυρίως μέσα από το χωριό Βώροι, από όπου υπάρχουν πινακίδες αλλά και  μέσω του χωριού Γαλιά, αλλά κι από το Ζαρό. Μια βόλτα στο φράγμα την περίοδο της άνοιξης είναι μια υπέροχη εμπειρία.

 


Εκτός από το Μεγαλοπρεπές ανάκτορο του Μίνωα  ο λόφος της Φαιστού αποτελείται από πλούσια βλάστηση ξεχωριστών βοτάνων  (φασκόμηλο, έρωντα, χαμομήλι, θυμάρι), από ελιόδεντρα , αμυγδαλιές και άγριες αχλαδιές και  λόγω της πλούσιας βλάστησης σε θάμνους, υπάρχουν πολλές κυψέλες στην μία πλευρά του λόφου για τις μέλισσες όπου βοηθάνε στην ανάπτυξη της Μελισσοκομίας. Επίσης είναι  μέρος προστασίας για  καταφύγια άγριας ζωής, οπού και θα συναντήσετε  να προβάλουν περδικούλες από τις φωλιές τους το πρωί το και  λαγουδάκια  το βράδυ. 

 

Επίσης καθώς θα ανεβαίνετε τον λόφο της Φαιστού θα συναντήσετε τον Γεροπόταμο, τον Ιερό Ποταμό που διασχίζει την πεδιάδα της Μεσσαράς. Αρκετοί παραπόταμοι του διαρρέουν όλη την πεδιάδα και αφού ενωθούν με αυτόν, καταλήγουν στην παραλία που βρίσκεται μέσα στο πολεμικό αεροδρόμιο του Τυμπακίου. Ένα μικρό μέρος των υδάτων παροχετεύεται λίγο βορειότερα, στη παραλία της Καταλυκής του Κόκκινου Πύργου. Στην Καταλυκή δημιουργείται ένας μικρός, αλλά πολύ σημαντικός υδροβιότοπος, καθώς δημιουργείται ένα μικρό έλος. Ο Γεροπόταμος κάποτε κατέβαζε πολύ νερό, αλλά τα τελευταία χρόνια είναι σχεδόν πάντα ξηρός. Εκτός από το πρόβλημα της γενικής ανομβρίας που αντιμετωπίζει η Μεσσαρά, η κύρια μείωση των υδάτων του ποταμού οφείλεται στην κατασκευή του φράγματος της Φανερωμένης, κοντά στο χωριό Βώροι.

 

Το Σπήλαιο Λαβύρινθος, σε ένα μικρό λόφο 3,5km βόρεια του Καστελίου Μεσσαράς. Ήταν ένα τεράστιο τεχνητό σπήλαιο με δαιδαλώδεις διαδρόμους μήκους μεγαλύτερου των 2.5km και δωμάτια που δεν οδηγούσαν πουθενά, το οποίο αποτέλεσε λατομείο για την εξόρυξη των λίθων που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή του μινωϊκού ανακτόρου της  Φαιστού, της μινωϊκής έπαυλης της Αγίας Τριάδας, της ρωμαϊκής πόλης Γόρτυνας. Το λατομείο και οι δύο είσοδοι του καταστράφηκαν σχεδόν ολοκληρωτικά από τους Γερμανούς κι, έτσι, σήμερα δεν μπορούμε να το δούμε στην αρχική του μορφή.  Ο Λαβύρινθος, λόγω των πολυδαίδαλων στοών και των αδιεξόδων του, έχει κινήσει το ενδιαφέρον πολλών ερευνητών, που τοποθετούν τον μυθικό λαβύρινθο του Μινώταυρου σε αυτό το σπήλαιο, κι όχι στην Κνωσό. Σύμφωνα με τον πασίγνωστο μύθο, ο Θησέας κατάφερε να σκοτώσει τον τερατόμορφο Μινώταυρο μέσα στον σκοτεινό λαβύρινθο με τη βοήθεια της Αριάδνης, η οποία του έδωσε ένα σπάγγο (μίτο) για να μην χαθεί.  Σήμερα το σπήλαιο έχει σφραγιστεί και απαγορεύεται αυστηρά η είσοδος,  λόγω των πυρομαχικών και των ναρκών που  δεν έχουν εκραγεί και έχουν παραμείνει από τα πολεμοφόδια των Γερμανών .

 


Τα φαράγγια έχουν σπουδαία αισθητική αξία και παρουσιάζουν εναλλαγή τοπίων, με μεγάλη ποικιλότητα φυτών και ζώων. Η χλωρίδα συνίσταται από πολλά ενδημικά είδη, όπως το Limonium creticum, το οποίο είναι τοπικό ενδημικό. Υπάρχει μεγάλη ποικιλότητα μικρών φυτοκοινωνιών. Ανάμεσά τους αναπτύσσονται συστάδες με Nerium oleander, μια μικρή συστάδα Phoenix theophrastii στην περιοχή του Μάρτσαλου, ένα μικρό δάσος με Juniperus phoenicea, μακκία Oleo - Ceratonion (matorral) και φρύγανα.  

 

 

Στην αμμώδη παραλία ωοτοκεί η θαλάσσια χελώνα Caretta caretta, καθιστώντας την περιοχή μια από τις τρεις σημαντικότερες για το είδος στην Ελλάδα. Η πανίδα περιλαμβάνει επίσης άλλα αμφίβια και ερπετά, καθώς και θηλαστικά προστατευόμενα από τη Συνθήκη της Βέρνης. Υπάρχουν επίσης ενδημικά ασπόνδυλα, ορισμένα από τα οποία είναι τοπικά ενδημικά, όπως τα σαλιγκάρια Albinaria terebra (ενδημικά της Νότιας Κρήτης), Helicopsis bathytera (ενδημικά της Κρήτης και της Καρπάθου) και Mastusturgidus (ενδημικό του Αιγαίου).

 

Ο Μάρτσαλος πρόκειται για μικρό φαράγγι μήκους περίπου 2χλμ., που αρχίζει από το βορρά και καταλήγει στο Λιβυκό Πέλαγος σε μια μικρή γραφική παραλία. Σε αυτήν αποβιβάστηκε ο Απόστολος Παύλος κατά τη μεταφορά του στη Ρώμη. 

 

Στο μέσο του υπάρχει η σπηλαιώδης εκκλησία της Παναγίας, που χρονολογείται από τα πρώτα χριστιανικά χρόνια και πιστεύεται ότι λειτούργησε και ως κατακόμβη, όπου κατέφευγαν οι χριστιανοί για να γλιτώσουν από τους διωγμούς των εκάστοτε κατακτητών. Γύρω από την εκκλησία υπάρχουν λαξευμένα στους βράχους κελιά-σπήλαια και ίχνη παλαιών κτισμάτων. 

 

Κόλπος της Μεσσαράς, οροθετείται δυτικά από τις νησίδες Παξιμάδια που απέχουν 13,5 χιλιόμετρα από την παραλία, είναι σχετικά αβαθής, με περίπου 200 μέτρα βυθού σε αυτή την απόσταση. Σε όλη την έκταση ο βυθός αποτελείται από άμμο και ιζήματα που έφεραν μέσα στις χιλιετίες οι ποταμοί. Σε απόσταση όμως 9 χιλιομέτρων νότια από τα Παξιμάδια και 6 χιλιομέτρων από το ακρωτήριο Λίθινο, δημιουργείται μια εκτεταμένη κοιλάδα αβύσσου, με κατεύθυνση Ν.Δ., βάθους 2.000 έως 3.000 μέτρων και πλέον. Στο χώρο αυτό αναπτύσσεται το βένθος που αποτελείται από μια πυκνή βιομάζα φυτικών και ζωικών οργανισμών. Στην εαρινή περίοδο η βιομάζα αυτή ανέρχεται στην «επιφάνεια» προσελκύοντας θηρευτικά κοίτη (όπως ο φυσητήρας) και ιχθείς. Για το βασικό λόγο της ύπαρξης αυτού του αβυσσιακού θαλάσσιου πλούτου, ο κόλπος της Μεσσαράς και η ευρύτερη περιοχή του, αποτελούν ένα φυσικό πάρκο των πιο σπάνιων θαλάσσιων ειδών της Μεσογείου έως σήμερα σε φυσική επιβίωση, λόγω της απειροελάχιστης ρύπανσης του Λιβυκού Πελάγους.

 

Στην θαλάσσια αυτή περιοχή παρατηρούνται   σπάνια πλέον είδη στη Μεσόγειο: Η Θαλάσσια χελώνα Caretta caretta, με ωοτοκία στις αμμώδεις παραλίες της Μεσαράς και των Αστερουσίων – η φώκια Μonachus monachus, παρούσα σε όλο τον Κόλπο και τις βραχώδεις παραλίες των Αστερουσίων  - οι φάλαινες σε ομάδες 4-6 ατόμων από μικρόσωμα κοίτη και φυσητήρες - τα δελφίνια Delphinus delphis και άλλα μεγαλύτερα είδη - οι τόνοι Thunnus thynus - οι ξιφίες Xiphias gladius  - οι γαλέοι και - τα σκυλόψαρα διαφόρων ειδών.

 

Στο νοτιοδυτικό όριο του δήμου βρίσκεται η περίφημη παραλία των Ματάλων. Ένα μπράτσο γης από πωρόλιθο, φαγωμένο από τη μανία των κυμάτων, των ανέμων και της αλμύρας που σχημάτισαν δεκάδες βραχοσπηλιές και κοιλότητες. Ο κόλπος επιλέχθηκε από τους Μινωίτες να γίνει το λιμάνι της Φαιστού (μετά την καταστροφή του Κομμού) και αργότερα, το λιμάνι της Γόρτυνας. Παρατηρώντας την θάλασσα  βλέπουμε ένα ελάχιστο τμήμα του μόλου που  έχει έρθει στο φως: «μια μεγάλη μισοβυθισμένη εξέδρα στο κέντρο του λιμανιού κοντά στην ακτή»

 

Η περιοχή των Ματάλων είναι εν ενεργεία σε  διάφορα περιβαλλοντικά προγράμματα από διάφορους περιβαλλοντολογικούς οργανισμούς, όπως ο οργανισμός προστασίας της Θαλάσσιας χελώνας της Ελλάδας και οι παραλίες Μάταλα, Κομμός και Κόκκινης άμμου, που προστατεύονται στα πλαίσια του Natura 2000, ενός Παγκόσμιου δικτύου για τις προστατευόμενες περιοχές που καθιερώνονται για να βεβαιώσουν τη μακροπρόθεσμη επιβίωση αυτών.

 

Επίσης η παραλία είναι πλήρως οργανωμένη, μπορεί άνετα κάποιος να απολαύσει το μπάνιο του εκεί ή να κάνει διάφορα θαλάσσια sport .  Στο πίσω μέρος της παραλίας υπάρχει ένα μικρό χωριουδάκι που αποτελείτε από πολλές ταβέρνες , καφετέριες , μικρά τουριστικά μαγαζάκια , οργανωμένα ξενοδοχεία και ένα μικρό εκκλησάκι της Παναγιάς λίγο πριν την πλατεία του χωριού . Όλο το χωριό είναι επηρεασμένο από τους χίπηδες που ζούσαν για αρκετό καιρό στα σπήλαια του βουνού. Έτσι θα δείτε πολλές ζωγραφιές τους , σε τοίχους άλλα και στο δάπεδο του χωριού.  

 

Η Κόκκινη Άμμος βρίσκεται, μόλις 800m νότια των διάσημων Ματάλων  στην περιοχή Μούδια. Για να έρθετε εδώ θα πρέπει να περπατήσετε ένα μονοπάτι που ξεκινάει βόρεια του οικισμού των Ματάλων και διασχίζει το λόφο που χωρίζει τα Μάταλα με την Κόκκινη Άμμο. Στα αρχικά σημεία θα πρέπει να σκαρφαλώσετε κάποιους βράχους και στο τέλος να κατεβείτε μια απότομη πλαγιά. Μετά από 15-25’ λεπτά πεζοπορίας από τα Μάταλα και αφού περάσετε μια πόρτα βοσκών , θα αντικρίσετε την υπέροχη Κόκκινη παραλία από ψηλά. Η θέα από το λόφο είναι υπέροχη και είναι ότι πρέπει για ηλιοβασίλεμα. Αν επίσης δεν θέλετε να περπατήσετε, μπορείτε να πάρετε βάρκα από το λιμάνι.

 

Ο Κομμός  βρίσκεται μόλις 2km βόρεια από τα Μάταλα και πολύ κοντά στο χωριό Καλαμάκι. Είναι ουσιαστικά το νοτιότερο, αλλά και το πιο απομονωμένο, τμήμα της τεράστιας συνεχόμενης παραλίας του κόλπου της Μεσσαράς. Ο Κομμός κάποτε ήταν αρχαίο λιμάνι της Φαιστού και σώζονται ακόμη ερείπια από την πόλη, δίπλα στην παραλία. Στην πίσω πλευρά της παραλίας υπάρχει ένας μεγάλος χώρος για οργανωμένο κάμπινγκ. Η θάλασσα έχει κατά μήκος άγρια και μεγάλη πλάκα είναι δύσκολο κάποιος να κολυμπήσει εκεί αλλά μπορεί να απολαύσει τον ήλιο στην παραλία της που αποτελείται από   χοντρή άμμο. Ο κομμός είναι άλλη μια παραλία που φωλιάζει η προστατευόμενη θαλάσσια χελώνα Caretta caretta, από το Μάϊο ως τον Σεπτέμβριο. Επίσης επάνω στο Βράχο που χωρίζει τον Κομμό από τα Μάταλα υπάρχει μια μικρή εκκλησία ο Αγ. Παντελεήμονας , όπου πολλές φορές το καλοκαίρι γίνονται γάμοι λόγω της υπέροχης θέας στην θάλασσα. 

 

Το Καλαμάκι είναι ένα μικρό παραθαλάσσιο χωριό κοντά στον Κομμό, με μικρές ταβερνούλες και καφετέριες μπροστά στην θάλασσα. Η παραλία του  έχει χοντρή άμμο και μέσα στη θάλασσα υπάρχει μια μεγάλη λεία  πλάκα  όπου και έχει δημιουργεί ένα θαυμάσιο θαλάσσιο δάσος με σπάνια είδη από πετρώματα και φύκια και  θαλάσσια ζώα. Επίσης η περιοχή χαρακτηρίζετε από ισχυρούς ανέμους έτσι το καλοκαίρι οι τουρίστες κάνουν εκτός από καταδύσεις, sport  θαλάσσια αλλά και  του αέρα . 

 

Ο Κόκκινος Πύργος βρίσκεται πολύ κοντά στην πόλη του Τυμπακίου αποτελείται από αρκετές ταβέρνες, καφετερίες και μερικά ξενοδοχεία και έχει μια πολύ μεγάλη και οργανωμένη παραλία. Το ανατολικό τμήμα της παραλίας εκτείνεται για πολλά χιλιόμετρα ανατολικά ως τον Κομμό, ονομαζόμενο και ως  Καταλυκή, είναι μια απέραντη παραλία με ψιλή αμμουδιά. Το δυτικό κομμάτι της παραλίας  προς την Αγ. Γαληνή  χωριστικέ και κατασκευάστηκε ένα λιμάνι για τους ψαράδες και τους εκδρομείς. Η ονομασία της παραλίας αυτής  οφείλεται στον πύργο που υπήρχε εκεί και ήταν χτισμένος με κοκκινόχωμα γι’ αυτό και τον έλεγαν κόκκινο. Αυτή η τεράστια αμμουδιά φιλοξενεί θαλάσσιες χελώνες Caretta caretta, που επωάζουν εδώ τα αυγά τους το καλοκαίρι και προστατεύονται από εθελοντικές οργανώσεις. Επίσης στα ανατολικά της Καταλυκής υπάρχει ένας μεγάλος βάλτος, ο οποίος αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους υδροβιότοπους της Μεσσαράς, που τροφοδοτείται από τον Γεροπόταμο. Η πιο όμορφη στιγμή στην παραλία είναι την ώρα του ηλιοβασιλέματος , καθώς ο ήλιος θα βυθίζεται πίσω από τα μικρά  γυμνά νησάκια , τα Παξιμάδια.  

 (87)
 (85)
Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης - Αποχέτευσης Δήμου Φαιστού (86)
Facebook Δήμου Φαιστού (80)
 (82)
 (79)
Κέντρο Δια Βίου Μάθησης Δήμου Φαιστού (81)
 (75)
 (76)
 (59)
 (78)
 (68)
 (63)
 (60)
 (71)
 (74)
 (70)
 (62)
 (65)
 (66)
 (64)