Μουσεία - Μνημεία

 

Αρχαιολογικοί Χώροι

Φαιστός,

Αγία Τριάδα, Κομός,

Μινωική Λαβυρίνθος, Καμαραϊκό Σπήλαιο,

Ρωμαϊκό Νεκροταφείο Ματάλων

 

 

Αρχείο ντοκιμαντέρ για Φαιστό

Nuvola apps kaboodle.png Ελλάδος περιήγησις... Φαιστός

 


Μουσείο Ιεράς Μονής  «Παναγίας  Καλυβιανής »


Το 1978 ο π. Νεκτάριος αρχίζει να δημιουργεί το Μουσείο της Μονής. Πρόκειται για ένα μεγάλο χώρο με εκκλησιαστικά και λαογραφικά εκθέματα. Το κτίσμα στην αρχή αποτελούσε κελιά μοναχών, τα οποία ο ακούραστος ιερέας αναστήλωσε και διαμόρφωσε σε μουσείο. Εκτίθεται πολύ μεγάλος αριθμός αντικειμένων που προσελκύουν το ενδιαφέρον των επισκεπτών όπως γεωργικά εργαλεία, ενδυμασίες, υφαντά, κεντήματα, άμφια, κουκέτες, πατανίες, μηχανήματα του τυπογραφείου της μονής, παλιά νομίσματα, ξυλόγλυπτα τέμπλα, εικόνες, παλαιά ιερά βιβλία κ.α.

 

Μουσείο Βόρων

 Με έδρα την Κοινότητα των Βόρων ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μεσσαράς ιδρύει το 1973 το Μουσείο Κρητικής Εθνολογίας. Ενδιαφέροντα εκθέματα για τον τρόπο ζωής των Κρητών ανά τους αιώνες προσελκύουν κάθε χρόνο το ενδιαφέρον των επισκεπτών.

Ευρήματα όπως μεταλλικά αντικείμενα, έπιπλα, υφαντά και κεραμικά – στοιχεία από την καθημερινότητα των Κρητών, αποτέλεσμα ερευνών που ξεκίνησαν το 1973 και συνεχίζονται μέχρι σήμερα, εκτίθενται σε πρότυπο πολυχώρο 2.800 τμ. Το 1992 η έκθεση του Μουσείου βραβεύεται ως το «Καλλίτερο Ευρωπαϊκό Μουσείο της χρονιάς (European Museum of the Year Award).

 

Το Λαογραφικό Μουσείο Ζαρού


Iδρύθηκε το 1998 και μέχρι και σήμερα τελεί υπό κατασκευή σε ένα παλαιό αρχοντικό κτίριο στο Ζαρό το οποίο αναπαλαιώνεται. Με την ολοκλήρωση του κτιρίου ο επισκέπτης θα μπορεί να δει, σε αναπαράσταση, τη ζωή των κατοίκων της περιοχής σε παλαιότερη εποχή. Επίσης κάθε χρόνο διοργανώνει διαγωνισμό Παραδοσιακής Κρητικής Κουζίνας παγκρήτιας εμβέλειας με πλούσια εδέσματα από όλη την Κρήτη. Ακόμα έχει εκδώσει και ένα βιβλίο Παραδοσιακής Κρητικής Κουζίνας «Γεύσεις Ζαρού» και συμβάλει στη διατήρηση των ηθών και εθίμων της περιοχής με τη συμμετοχή του σε διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις στην ευρύτερη περιοχή.


 

ΜΝΗΜΕΙΑ 


 

O θολωτός τάφος στο Καμηλάρι ή ο πρωτογεωμετρικός τάφος βρίσκεται σε απόσταση 3χλμ δυτικά της Φαιστού,  στην κορυφή του λόφου Γρήγορη Κορφή ανακαλύφθηκε ο μινωικός θολωτός τάφος στο Καμηλάρι, σε υψόμετρο 80 περίπου μέτρων. Κτίστηκε στη βόρεια πλευρά της κορυφής, σε σημείο που έχει πανοραμική θέα στα Αστερούσια Όρη, τον Ψηλορείτη και την πεδιάδα της Μεσσαράς. Ο τάφος στο Καμηλάρι ήταν ημιυπόγειος, και είχε χτιστεί με τη συνήθη μέθοδο των θολωτών τάφων, με πέτρες διαφόρων μεγεθών και λάσπη. Στον τάφο αυτό βρέθηκαν σημαντικά ευρήματα,  που φυλάσσονται σήμερα στο Αρχαιολογικό μουσείο Ηρακλείου, ένα πήλινο ομοίωμα προσκυνητών και ένα άγαλμα με τέσσερεις χορευτές σε κύκλο, που μοιάζει με σύγχρονο Κρητικό χορό και ονομάζεται Χορευτές από το Καμηλάρι.

 (87)
 (85)
Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης - Αποχέτευσης Δήμου Φαιστού (86)
Facebook Δήμου Φαιστού (80)
 (82)
 (79)
Κέντρο Δια Βίου Μάθησης Δήμου Φαιστού (81)
 (75)
 (76)
 (59)
 (78)
 (68)
 (63)
 (60)
 (71)
 (74)
 (70)
 (62)
 (65)
 (66)
 (64)