Δευτέρα, 20 Μαΐου 2019

  • ώρα πρόβλεψης:20:00
  • λίγες τοπικές νεφώσεις, 12 ºC
  • άνεμος: 3 μποφώρ
  • πηγή: www.meteo.gr

Διαβουλεύσεις

Εκδηλώσεις

Μάιος  2019
Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
<< >>

Ψυχική Υγεία

 

Τι είναι Ψυχική Υγεία

Τι είναι Ψυχική Ασθένεια

Τι Προκαλεί την Ψυχική Ασθένεια

Συχνότητα Ψυχικής Ασθένειας

Πότε Ζητάμε Βοήθεια

 

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ


Η Ψυχική Υγεία δεν αφορά μόνο στην απουσία κάποιας ψυχικής διαταραχής, αλλά πρόκειται για κατάσταση ευημερίας-ευεξίας κατά την οποία ένα άτομο αντιλαμβάνεται και εκφράζει τις ανάγκες και τις επιθυμίες του, αξιοποιεί τις δυνατότητές του, είναι ικανό να αντιμετωπίσει τα καθημερινές προκλήσεις, εργάζεται παραγωγικά και μπορεί να συνεισφέρει στην κοινότητά του. Είναι ικανό να αντλεί ευχαρίστηση και ικανοποίηση από την ζωή, να διατηρεί την ισορροπία του, να διαθέτει ευελιξία και να διαμορφώνει ικανοποιητικές διαπροσωπικές σχέσεις.

Καλύπτει, δηλαδή, ικανοποιητικά και τους τρεις βασικούς τομείς της ζωής του: το βιολογικό (π.χ. διατροφή, αντιμετώπιση σωματικών ασθενειών), τον ψυχολογικό (π.χ. αγάπη, αποδοχή, υποστήριξη) και τον κοινωνικό(π.χ. οικογένεια, κατοικία, εργασία).

 

 

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΨΥΧΙΚΗ ΑΣΘΕΝΕΙΑ

 

Η Ψυχική Ασθένεια, ακριβώς όπως η σωματική, περιλαμβάνει ένα πλήθος ποικίλλων προβλημάτων και ενοχλήσεων.

Ορισμένοι µπορεί να αισθάνονται θλίψη. Άλλοι πάλι καταβάλλονται από συναισθήµατα φόβου και αγωνίας. Ορισµένα παιδιά αντιδρούν στο σχολείο και συµπεριφέρονται αντικοινωνικά και προκλητικά. Μερικοί αντιµετωπίζουν προβλήµατα πρόσληψης τροφής: είτε δεν τρέφονται επαρκώς είτε καταφεύγουν στην υπερφαγία. Υπάρχουν και αυτοί που βρίσκουν διέξοδο στο αλκοόλ ή τις ναρκωτικές ουσίες, προκειµένου να ξεχάσουν. Ορισµένοι από τους συνανθρώπους µας χάνουν την επαφή µε την πραγµατικότητα, ακούν φωνές ή έχουν παραισθήσεις. Άλλοι πάλι έχουν τάσεις αυτοκτονίας και ορισµένοι αποπειρώνται να θέσουν τέρµα στη ζωή τους. ∆εν είναι λίγοι εκείνοι που έχουν σημαδευτεί από µία τραυµατική εµπειρία, όπως για παράδειγµα ένα αυτοκινητικό, ή εξαιτίας ενός µακροχρόνιου προβλήµατος, όπως η κακοποίησή τους σαν παιδιά. Πολλοί συνάνθρωποί µας αντιµετωπίζουν περισσότερα από μία δυσκολίες ταυτοχρόνως. Οι δυσκολίες αυτές και τα αισθήµατα µπορεί ωστόσο να αποτελέσουν πρόβληµα, εάν παρεµβαίνουν  στην καθηµερινότητά μας και την επηρεάζουν για µεγάλο χρονικό διάστηµα.

 

 

ΤΙ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΑΣΘΕΝΕΙΑ

 

Οι διαταραχές στην ψυχική υγεία επηρεάζονται από βιολογικούς, ψυχολογικούς, κοινωνικούς, περιβαλλοντολογικούς και πολιτισμικούς παράγοντες.

 

 

ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ ΨΥΧΙΚΗΣ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ

 

Οι ψυχικές διαταραχές δεν είναι αποκλειστικότητα μιας πληθυσμιακής ομάδας, προσβάλλουν ανθρώπους σε όλες τις περιοχές, χώρες και κοινωνίες. Παρουσιάζονται σε γυναίκες και άντρες σε όλες τις φάσεις της ζωής τους.

Είναι παρούσες μεταξύ πλουσίων και φτωχών και μεταξύ όσων ζουν σε αστικές και αγροτικές περιοχές. Αφορά 1 στους 10 ενήλικες και σχεδόν 1 στα 5 παιδιά.

Κατά τη διάρκεια της ζωής τους, περισσότερο από το 25% των ατόμων αναπτύσσουν μία ή περισσότερες ψυχικές ή συμπεριφορικές διαταραχές.

 Επιδημιολογικές μελέτες που έχουν γίνει στον γενικό πληθυσμό έχουν δείξει ότι 14 - 16% των Ελλήνων πάσχει από μια ψυχιατρική διαταραχή, με πιο συχνές τις αγχώδεις διαταραχές. Συχνές είναι και οι ψυχιατρικές διαταραχές μεταξύ εκείνων που απευθύνονται σε υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (π.χ. εξωτερικά ιατρεία Ι.Κ.Α., νοσοκομείων, κέντρων υγείας κ.λ.π.). Σε μια μελέτη της Παγκόσμιας Οργάνωση Υγείας στην οποία συμμετείχε και η χώρα μας, βρέθηκε ότι 22% αυτών που επισκέπτονται τέτοιες υπηρεσίες πάσχουν από μια ψυχιατρική διαταραχή κατά την διάρκεια του τελευταίου μήνα.

Σύμφωνα με το εγχειρίδιο Άτλας Ψυχικής Υγείας 2011 του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ένα στα τέσσερα άτομα ανά την υφήλιο θα χρειαστούν φροντίδα από ειδικό ψυχικής υγείας.

 

 

 

ΠΟΤΕ ΖΗΤΑΜΕ ΒΟΗΘΕΙΑ


• Όταν νιώθουμε ότι δεν μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα μόνοι• Όταν νιώθουμε παγιδευμένοι, δίχως κανέναν να απευθυνθούμε• Όταν είμαστε σε διαρκή ανησυχία, δίχως να μπορούμε να βρούμε απαντήσεις• Όταν τα συναισθήματά μας επηρεάζουν τον ύπνο μας, τη διατροφή μας, τη δουλειά μας, τις σχέσεις μας, την καθημερινή μας ζωή• Όταν η διάθεσή μας δεν βελτιώνεται για μεγάλο χρονικό διάστημα
∆εν υπάρχει λόγος να υποφέρουμε µόνοι.∆εν υπάρχει λόγος να υποφέρουμε σιωπηλά. Υπάρχει τρόπος. Υπάρχει βοήθεια. 
Η έγκαιρη, σωστή διάγνωση και η κατάλληλη θεραπεία, συμβάλλουν στην ανάκτηση και διατήρηση της ψυχική υγείας. 

ΤΙ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΑΣΘΕΝΕΙΑ
Οι διαταραχές στην ψυχική υγεία επηρεάζονται από βιολογικούς, ψυχολογικούς, κοινωνικούς, περιβαλλοντολογικούς και πολιτισμικούς παράγοντες.

 

 

Τον Ιανουάριο του 2013

 (87)
 (85)
Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης - Αποχέτευσης Δήμου Φαιστού (86)
Facebook Δήμου Φαιστού (80)
 (82)
 (79)
Κέντρο Δια Βίου Μάθησης Δήμου Φαιστού (81)
 (75)
 (76)
 (59)
 (78)
 (68)
 (63)
 (60)
 (71)
 (74)
 (70)
 (62)
 (65)
 (66)
 (64)