Παρασκευή, 14 Δεκεμβρίου 2018

  • ώρα πρόβλεψης:20:00
  • λίγες τοπικές νεφώσεις, 12 ºC
  • άνεμος: 3 μποφώρ
  • πηγή: www.meteo.gr

Διαβουλεύσεις

Εκδηλώσεις

Δεκέμβριος  2018
Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
<< >>

Ταξίδι στην Ανθρώπινη Εμπειρία - Χαιρετισμός Προέδρου

 

 

Πρόεδρος:
 Βγόντζας Αλέξανδρος, Καθηγητής Ψυχιατρικής, Διευθυντής Ψυχιατρικής Κλινικής ΠΑΓΝΗ 
Επίτιμος Πρόεδρος: 
Αρμουτάκης Γεώργιος, Δήμαρχος Φαιστού 
Μέλη:
Αθανασοπούλου Χριστίνα, Founder of Knowledge Unicorn, PhD Εργοθεραπεύτρια
Αναγνωστάκη Ελένη, Κοινωνική Λειτουργός, Κέντρο Υγείας Μοιρών
Αναστασάκη Μαρία, Ειδικευόμενη Ψυχίατρος, Ψυχιατρική Κλινική ΠΑΓΝΗ
Βλαστού Καλλιόπη, Ψυχολόγος, Ψυχιατρική Κλινική ΠΑΓΝΗ
Γαλανοπούλου Βασιλική, Ψυχολόγος, Κοινωνική Υπηρεσία Δ. Φαιστού, Κέντρο Ημέρας “Εν Πλω”
Γιακουμάκη Ελένη, Υποδιοικήτρια 7ης ΥΠΕ
Δρακομαθιουλάκη Χρυσάνθη, Εκπαιδευτικός, Δήμος Φαιστού, Κέντρο Ημέρας “Εν Πλω”
Καραταράκη Μαρία, DPsychΨυχολόγος, Επιστημονική Συνεργάτης Ψυχιατρικού Τομέα ΠΑΓΝΗ
Κουτεντάκη Ειρήνη, Ψυχίατρος, Επιμ. Β’ ΕΣΥ Ψυχιατρική Κλινική ΠΑΓΝΗ 
Λεμονομιχελάκης
Λημνιού Μαρία, Κοινωνική Λειτουργός, Κέντρο Υγείας Αρκαλοχωρίου
Λιναρδάκη Ευανθία, Κοινωνική Λειτουργός, ΟΚΑΠ Δήμου Αρχανών Αστερουσίων 
Μαγκαναράκη Αιμιλία, Προϊσταμένη Διεύθυνσης Προγραμματισμού & Ανάπτυξης Πολιτικών Παροχής Υπηρεσιών Υγείας της 7ης ΥΠΕ Κρήτης
Μαρία, Νοσηλεύτρια, Βοήθεια στο Σπίτι Χερσονήσου
Πασπαράκης Εμμανουήλ, Ειδικευόμενος Ψυχίατρος, Ψυχιατρική Κλινική ΠΑΓΝΗ
Πατεργιανάκη Ευαγγελία, Κοινωνική Λειτουργός ΟΚΑΠ Δήμου Αρχανών Αστερουσίων
Πρίντεζης Μιχάλης, Κοινωνικός Λειτουργός, Προϊστάμενος Κοινωνικής Υπηρεσίας Δήμου Φαιστού
Σηφάκη Άννα, Ψυχολόγος, Κέντρο Υγείας Μοιρών
Σουμάκη Τζένη, Παιδοψυχίατρος, Επιστημονικά Υπεύθυνη Διαγνωστικής & Θεραπευτικής Μονάδας για το Παιδί «Σπ. Δοξιάδης», Αντιπρόεδρος ΔΣ Ελληνικού Κέντρου Ψυχικής Υγιεινής και Ερευνών, Αντιπρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Ψυχαναλυτικής Ψυχοθεραπείας
Σπαντιδάκη Μαρία, Λογοθεραπεύτρια, Κοινωνική Υπηρεσία Δ. Φαιστού, Κέντρο Ημέρας “Εν Πλω
Τσικαλά Αικατερίνη,  Γενική Ιατρός, Διευθύντρια Κέντρου Υγείας Μοιρών
Χουρδάκης Νικόλαος,

 

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

   Πριν περίπου πέντε χρόνια το Γενάρη του 2013 η Πανεπιστημιακή ψυχιατρική κλινική του ΠαΓΝΗ με τη μορφή της πιλοτικής κινητής μονάδας, άρχιζε τις ανά 15 μέρες τακτικές επισκέψεις στα Κέντρα Υγείας (ΚΥ) των Μοιρών και του Χάρακα. Αυτή η πρωτοβουλία που δεν βασίστηκε σε κάποιο χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα και που ξεκίνησε μέσα  σε περίοδο βαθιάς οικονομικής κρίσης είχε σαν στόχο τον ψυχικά ασθενή στην κοινότητα. Δηλαδή να προσφέρει δωρεάν υπηρεσίες στους ανθρώπους που ζουν μακριά από την πόλη του Ηρακλείου χωρίς πρόσβαση σε δημόσιες και ιδιωτικές ψυχιατρικές δομές με σκοπό την πρόληψη των υποτροπών, την ελάττωση των ακουσίων νοσηλειών, την πρόληψη ει δυνατόν των αυτοκτονιών, ή άλλων βίαιων επεισοδίων. Γι αυτό τον σκοπό συνδεθήκαμε με τους γενικούς γιατρούς, τις κοινωνικές υπηρεσίες των κέντρων υγείας και των δήμων, "το βοήθεια στο σπίτι", την εκκλησία, την αστυνομία και άλλους φορείς που δρουν μέσα στη κοινότητα.

   Στην αγωνία και την αρχική δυσπιστία για το αν θα ήμασταν μια σταθερή ή ευκαιριακή παρουσία απαντήσαμε ότι θα είμαστε παρόντες "βρέξει χιονίσει" με ή χωρίς χρηματοδότηση. Σε αυτά τα πέντε χρόνια ήρθαν σε εμάς εκατοντάδες ασθενείς και οι οικογένειες τους με τις πιο σοβαρές ψυχιατρικές νόσους αλλά και χιλιάδες άλλοι με ηπιότερες μορφές όπως κατάθλιψη, άγχος ή διαταραχή πανικού. Επεκταθήκαμε στα ΚΥ Αρκαλοχωρίου, Καστελίου ενώ από το Μάιο του 2017 προστέθηκε και ο δήμος Χερσονήσου. Οι επισκέψεις στο Δήμο Φαιστού έγιναν εβδομαδιαίες και στην ομάδα συμπεριλήφθηκε ψυχολόγος. Τα τελευταία 3 χρόνια έχει ξεκινήσει σε εμβρυακό επίπεδο η λειτουργία, δυστυχώς όχι συνεχής, του Κέντρου Ημέρας "Εν πλω" στο Δήμο Φαιστού που βασίζεται στο μεράκι και τον ενθουσιασμό επαγγελματιών ψυχικής υγείας και εθελοντών.

  Πριν δύο χρόνια στο Εθνολογικό Μουσείο των Βόρων μαζευτήκαμε 200 επαγγελματίες υγείας και λήπτες των υπηρεσιών μας και συζητήσαμε τα αποτελέσματα μας, τί είχαμε καταφέρει, τί χρειαζότανε να κάνουμε. Ένα από τα άμεσα αποτελέσματα αυτής της ημερίδας ήταν ένα μνημόνιο συνεργασίας ανάμεσα στην 7η ΥΠΕ, το Δήμο Φαιστού, το ΚΥ Μοιρών και την πανεπιστημιακή ψυχιατρική κλινική για την προώθηση της ψυχικής υγείας στη Μεσσαρά.

  Δύο χρόνια αργότερα σας προσκαλούμε στη 2η ΗΜΕΡΙΔΑ για την ψυχική υγεία στην κοινότητα με θέμα: «Ταξίδι στην Ανθρώπινη Εμπειρία» στο Πολύκεντρο Μοιρών του Δήμου Φαιστού. Στόχος ο ίδιος. Δηλαδή ο ασθενής στη κοινότητα. Προσκεκλημένοι ομιλητές όλοι εκείνοι που έχουν συμμετάσχει ενεργά σε αυτή την προσπάθεια. Μέθοδος η ανταλλαγή απόψεων για να δούμε τί καταφέραμε, τί δεν καταφέραμε, προς τα πού πρέπει να πάμε. Θα παρουσιάσουμε επιστημονικά δεδομένα από τη δουλειά 5 χρόνων. Θα αφουγκραστούμε τον ενθουσιασμό αλλά και την αγωνία όλων εκείνων που συνεργάστηκαν για αυτό το σκοπό. Άμεσες προτεραιότητες το στέριωμα του "Κέντρου Ημέρας Εν Πλω" και ο εμπλουτισμός της κινητής μονάδας με παιδοψυχιατρικές υπηρεσίες. Και τα 2 μας τα έχει υποσχεθεί η διοίκηση. Επίσης η εκπαίδευση και η πιο ενεργός συμμετοχή των γενικών ιατρών και η καλύτερη διασύνδεση με τους τοπικούς φορείς. Ο καθολικός στόχος των επόμενων χρόνων είναι ο ασθενής να μείνει στο σπίτι του, στο χωριό του υγιής και δημιουργικός. Για να μην καταλήξει ξανά σε δημόσια ή ιδιωτικά "άσυλα ή ασυλάκια".

 

Αλέξανδρος Ν. Βγόντζας

Καθηγητής Ψυχιατρικής

Δ/ντής Ψυχιατρικής & Παιδοψυχιατρικής

Κλινικής ΠΑΓΝΗ

 

kijiu0

 (87)
 (85)
Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης - Αποχέτευσης Δήμου Φαιστού (86)
Facebook Δήμου Φαιστού (80)
 (82)
 (79)
Κέντρο Δια Βίου Μάθησης Δήμου Φαιστού (81)
 (75)
 (76)
 (59)
 (78)
 (68)
 (63)
 (60)
 (71)
 (74)
 (70)
 (62)
 (65)
 (66)
 (64)