Καταγραφή Επιχειρήσεων

Ιδιαίτερα αξιόλογη είναι η παρουσία των αγροτικών συνεταιρισμών στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου, οι οποίοι δραστηριοποιούνται κυρίως στο αντικείμενο της συλλογής, τυποποίησης και συσκευασίας των αγροτικών προϊόντων όπως ελαιόλαδο, σταφύλια και νωπά κηπευτικά.

 

Διαθέτοντας πολυετή εμπειρία και κατάλληλες υποδομές, οι ενώσεις αγροτικών συνεταιρισμών που δραστηριοποιούνται στο δήμο, εμπλέκονται σε όλο το φάσμα της παραγωγής, των εισροών, της δημοπράτησης, της τυποποίησης, της μεταφοράς και εμπορίας των γεωργικών προϊόντων, με στόχο την οργανωμένη κι αποτελεσματική προώθηση των προϊόντων των παραγωγών και παράλληλα την υποστήριξη τους σε θέματα επιδοτήσεων και πιστοποίησης. Οι κυριότεροι αγροτικοί συνεταιρισμοί του Δήμου Φαιστού είναι :

 

  • Η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεσσαράς
  • Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Βιοκαλλιεργητών Μεσσαράς
  • Ο Αγροτοβιομηχανικός Συνεταιρισμός Τυμπακίου
  • Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Αγ. Ιωάννη (Ομάδα Βιοκαλλιεργητών)
  • Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαρού

 

Η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεσσαράς με πολύχρονη παρουσία από το έτος 1938, δραστηριοποιείται στη δημοτική ενότητα Μοιρών σε διάφορους τομείς αγροτικών προιόντων και παροχής υπηρεσιών σε αγρότες με κύρια δραστηριότητα τη συλλογή και τυποποίηση ελαιολάδου. Η Ε.Α.Σ. Μεσσαράς απαριθμεί 46 πρωτοβάθμιους συνεταιρισμούς σε όλο το δήμο, με 5794 συνεταιρισμένους παραγωγούς, ενώ συνεργάζεται με ένα τυποποιητήριο ελαιολάδου, με δύο πρατήρια διανομής γεωργικών εφοδίων και λιπασμάτων, με ένα κέντρο συγκέντρωσης ελαιολάδου, με τέσσερα συνεταιριστικά ελαιουργεία, με ένα συσκευαστήριο κι ένα δημοπρατήριο φρούτων και κηπευτικών, με μια μονάδα παραγωγής ζωοτροφών, με ένα εργαστήριο χημικών αναλύσεων ελαιολάδου, με ένα εργαστήριο γεωτεχνικής ανάλυσης, με ένα εργοστάσιο συσκευασίας βρώσιμης ελιάς κι ένα super market. Στις παρεχόμενες υπηρεσίες περιλαμβάνονται η πιστοποίηση αγροτικών προϊόντων, η παραλαβή αιτήσεων ενεργοποίησης δικαιωμάτων, οι ασφάλειες και οι υπηρεσίες Ευρωπαικής Ενίσχυσης – επιδοτήσεις. Η ένωση απασχολεί 51 άτομα σε μόνιμη βάση.

 

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Βιοκαλλιεργητών Μεσσαράς συστάθηκε το 1998 κι αποτελεί ένα σημαντικό συνεταιρισμό βιοκαλλιεργητών με 44 μέλη. Εστιάζοντας στο προϊόν του ελαιολάδου, οι βιοκαλλιεργητές συνεργάζονται και παράγουν ελαιόλαδο από τον βιολογικής γεωργίας καρπό της κορωνέικης ελιάς, με στόχο την προβολή και προώθηση των τυποποιημένων τελικών προϊόντων τους στην αγορά. Ακολουθώντας τις παραδοσιακές καλλιεργητικές μεθόδους κι εφαρμόζοντας τις τεχνικές της βιολογικής γεωργίας, έχουν την αποκλειστική διάθεση δύο διαφορετικών προϊόντων ελαιολάδου, το Biolicreta και το Λάβρυς, τα οποία πωλούνται στην αγορά, αναδεικνύοντας την εξαιρετική ποιότητα του ελαιολάδου της Μεσσαράς.

 

Ο Αγροτοβιομηχανικός Συνεταιρισμός Τυμπακίου σε συνδυασμό με την Ομάδα Παραγωγών της περιοχής, αποτελούν από κοινού το μέσο εμπορικής διαχείρισης των αγροτικών προϊόντων των παραγωγών στη δημοτική ενότητα. Τα μέλη του συνεταιρισμού ανέρχονται σε 700 από τους οποίους 500 περίπου καλλιεργούν κηπευτικά, ενώ η Ομάδα Παραγωγών διαθέτει 110 συνεταίρους- παραγωγούς. Η συνολική καθετοποιημένη γεωργική εκμετάλλευσης της Ο.Π. αγγίζει τα 650 στρέμματα θερμοκηπίων με καλλιέργειες τομάτας, αγγουριού, πιπεριάς, μελιτζάνας, πεπονιού, καρπουζιού και άλλων φρούτων και λαχανικών, τα οποία διακινούνται αποκλειστικά από το συνεταιρισμό στην εγχώρια και ευρωπαϊκή αγορά. Η δραστηριότητα του συνεταιρισμού συνδέεται με την παραγωγή, την δημοπράτηση, την τυποποίηση, τη μεταφορά και την εμπορία των κηπευτικών, διαθέτοντας σύγχρονες εγκαταστάσεις, διασφαλίζοντας την καθετοποιημένη εμπορική διαχείριση των 7.000 τόνων κηπευτικών της Ο.Π. αλλά και των 15.000 τόνων που διακινούνται μέσω του δημοπρατηρίου. Οι υποδομές του συνεταιρισμού είναι πιστοποιημένες κατά ISO9000 και HACCP περιλαμβάνοντας ένα συσκευαστήριο, ψυκτικούς θαλάμους, μηχάνημα τυποποίησης αγγουριού, μηχάνημα διαλογής τομάτας και πιπεριάς, ενώ επίσης διαθέτει φορτηγά ψυγεία για τη μεταφορά των προϊόντων.

 

Αναφορικά με την κτηνοτροφία, στο δήμο Φαιστού οι βοσκότοποι αποτελούν το 27,86% του συνόλου των γεωργικών εκτάσεων, ποσοστό το οποίο υπερβαίνει ελαφρά το αντίστοιχο ποσοστό σε επίπεδο νομού, ωστόσο είναι κατά πολύ χαμηλότερο από το ποσοστό της περιφέρειας το οποίο ανέρχεται στο 45,48%, γεγονός που υποδηλώνει περιορισμένη κτηνοτροφική δραστηριότητα στο δήμο.

 

Δευτερογενής τομέας

Ο δευτερογενής τομέας, σε σύγκριση με τους άλλους τομείς, συνδέεται κυρίως με τον κλάδο των κατασκευών, της μεταποίησης των αγροτικών προϊόντων (τρόφιμα- ποτά), της κατασκευής επίπλων και οικιακού εξοπλισμού, με ένα ποσοστό επιχειρήσεων να δραστηριοποιούνται στον κλάδο της βιομηχανίας ξύλου, μεταλλικών προϊόντων και της κλωστοϋφαντουργίας.  Μεγάλο τμήμα της δραστηριότητας στον κλάδο τροφίμων-ποτών αφορά τους πρωτοβάθμιους συνεταιρισμούς και τις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών, ενώ οι περισσότερες μεταποιητικές μονάδες, με εξαίρεση τις συνεταιριστικές επιχειρήσεις, είναι σχετικά μικρού μεγέθους και οικογενειακού χαρακτήρα. Οι επιχειρήσεις αυτές κατά κανόνα απασχολούν 0-5 άτομα, ενώ απουσιάζουν οι βιομηχανίες, αλλά και χωροθετημένες περιοχές και υποδομές υποδοχής, εγκατάστασης και λειτουργίας μεταποιητικών επιχειρήσεων (ΒΙ.ΠΕ., ΒΙΟ.ΠΑ.). Ο πλέον σημαντικός κλάδος των κατασκευών περιλαμβάνει κυρίως τις υπηρεσίες κατασκευής και συντήρησης, ενώ στο ίδιο πλαίσιο κινούνται και οι επιχειρήσεις που ασχολούνται με την κατασκευή οικιακού εξοπλισμού. Συγκεντρωτικά, η δραστηριότητα των βιοτεχνικών μονάδων της περιοχής επικεντρώνεται στους εξής κλάδους:

  • Είδη διατροφής (ελαιουργεία, τυροκομεία, συσκευαστήρια, οινοποιεία)
  • Επεξεργασία ξύλου – επίπλων
  • Παραγωγή – επεξεργασία μη μεταλλικών ορυκτών (μάρμαρο, κεραμικό, αλάβαστρο)
  • Υφαντικές μονάδες ειδών λαϊκής τέχνης
  • Μεταλλικές κατασκευές

 

Σε γενικές γραμμές, στο δευτερογενή τομέα αντιστοιχεί το 11,23% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού του Δήμου Φαιστού για το έτος απογραφής 2001, το μικρότερο καταγραφόμενο ποσοστό σε σχέση με τους άλλους δυο τομείς παραγωγής. Ο αριθμός των επιχειρήσεων του δευτερογενή τομέα ανέρχεται σε 314, αριθμός ο οποίος αντιστοιχεί σε ποσοστό 2,81% στο σύνολο των αντίστοιχων επιχειρήσεων σε επίπεδο περιφέρειας.

 

Κατανομή επιχειρήσεων του δευτερογενή τομέα ανά δημοτική ενότητα

 

ΔΕΥΤΕΡΟΓΕΝΗΣ ΤΟΜΕΑΣ

Δημοτική ενότητα /Περιφέρεια

Αριθμός επιχειρήσεων

% ποσοστό στην περιφέρεια

Ζαρού

52

0,46%

Μοιρών

132

1,18%

Τυμπακίου

130

1,16%

ΔΗΜΟΣ ΦΑΙΣΤΟΥ

314

2,81%

Κρήτη

11.183

100%

Πηγή : ΕΣΥΕ – Μητρώο Επιχειρήσεων 2002

 

 

Τριτογενής τομέας

Ο τριτογενής τομέας απασχολεί το 33,14% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού του Δήμου Φαιστού, συγκεντρώνοντας κυρίως επιχειρήσεις οι οποίες δραστηριοποιούνται στον τομέα του εμπορίου, της εστίασης και των ξενοδοχείων. Ειδικότερα, ο μεγαλύτερος αριθμός επιχειρήσεων του λιανικού εμπορίου συνδέεται με το εμπόριο τροφίμων- ποτών, ειδών ένδυσης και υπόδησης, ενώ αντίθετα μικρότερος αριθμός επιχειρήσεων ασχολούνται με το χονδρικό εμπόριο. Ο αριθμός των επιχειρήσεων του τριτογενή τομέα ανέρχεται σε 1.130, αριθμός ο οποίος αντιστοιχεί σε ποσοστό 8,10% στο σύνολο των αντίστοιχων επιχειρήσεων σε επίπεδο νομού.

 

Κατανομή επιχειρήσεων του τριτογενή τομέα ανά δημοτική ενότητα

 

ΤΡΙΤΟΓΕΝΗΣ ΤΟΜΕΑΣ (ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ)

Δημοτική ενότητα /Νομός

Αριθμός επιχειρήσεων

% ποσοστό στο νομό

Ζαρού

80

0,49%

Μοιρών

613

3,73%

Τυμπακίου

637

3,88%

ΔΗΜΟΣ ΦΑΙΣΤΟΥ

1.330

8,10%

Νομός Ηρακλείου

16.417

100%

 

Πηγή : ΕΣΥΕ – Μητρώο Επιχειρήσεων 2002

 

 

 (87)
 (85)
Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης - Αποχέτευσης Δήμου Φαιστού (86)
Facebook Δήμου Φαιστού (80)
 (82)
 (79)
Κέντρο Δια Βίου Μάθησης Δήμου Φαιστού (81)
 (75)
 (76)
 (59)
 (78)
 (68)
 (63)
 (60)
 (71)
 (74)
 (70)
 (62)
 (65)
 (66)
 (64)