Συνέντευξη του περιοδικού TRAVEL TIMES

 

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ  

ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ TRAVEL TIMES

 

 

Ερώτηση 1: Όραμα για τον τουρισμό

 

Απάντηση: Η οργάνωση, αναβάθμιση, αλλά και ποιοτική εξέλιξη του τουριστικού αποθέματος στην περιοχή του νέου δήμου Φαιστού, τίθενται σε προτεραιότητα.

Μιλώντας ωστόσο για αναβάθμιση, δεν αναφερόμαστε απλά στο μοντέλο «ήλιος – θάλασσα» που έχει ολοκληρώσει έναν σημαντικό κύκλο. Ως τουριστική αναβάθμιση του τουρισμού, νοείται μια συνολική αναβάθμιση, η οποία θα εμπεριέχει δράσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου σε όλα τα επίπεδα.

Εργαζόμαστε ήδη για την ενοποίηση του συνόλου των αρχαιολογικών χώρων του νέου δήμου, αλλά και της σύνδεσης τους με χώρους υψηλής πολιτισμικής σπουδαιότητας γειτονικών δήμων, προκειμένου να δημιουργήσουμε ένα ολοκληρωμένο Αρχαιολογικό Πάρκο.

Ταυτόχρονα προγραμματίζονται δράσεις γύρω από έναν συνολικό σχεδιασμό εναλλακτικών μορφών τουρισμού, οι οποίες λόγω της γεωγραφίας και των δυνατοτήτων του νέου δήμου, μπορούν να αναπτυχθούν σε κορυφαία επίπεδα.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται διάφορες μορφές εκκλησιαστικού τουρισμού, αγροτουρισμού, ορειβατικού τουρισμού, αλλά και ποδηλατικού τουρισμού.

Ταυτόχρονα δημιουργούνται προϋποθέσεις για μια προώθηση πολιτιστικής ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής του δήμου Φαιστού, με στόχο την προώθηση του πολιτιστικού τουρισμού.

 

Ερώτηση 2: Συγκριτικά πλεονεκτήματα

 

Απάντηση: Ο νέος δήμος Φαιστού, έχει μοναδικά συγκριτικά πλεονεκτήματα που τον καθιστούν πρωταγωνιστή στην προσπάθεια ανάπτυξης ποικίλλων δράσεων για τον τουρισμό και την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής.

Λόγω της γεωγραφίας του, η τουριστική ανάπτυξη μέχρι στιγμής είναι μικρής κλίμακας και λελογισμένη, γεγονός που επιτρέπει έναν δυναμικό αναπτυξιακό σχεδιασμό.

Κατ’ αρχάς, ο νέος δήμος Φαιστού διαθέτει απαράμιλλης ομορφιάς παραλιακό μέτωπο, το οποίο αποτελεί πόλο έλξης για εκατοντάδες Έλληνες, αλλά και αλλοδαπούς, που έχουν αναγνωρίσει την αξία του.

Ο δήμος διαθέτει το δεύτερο μεγαλύτερο ανάκτορο στην Κρήτη της Μινωικής περιόδου, που είναι η Φαιστός. Το σημείο της Φαιστού συνδέεται με την ύπαρξη των Αρχαίων λεγόμενων «ενεργειακών σημείων» της Κρήτης και του ελλαδικού χώρου, όπου υπάρχουν πλείστες δυνατότητες ανάπτυξης και αναβάθμισης.

Το αρμόδιο υπουργείο Πολιτισμού έχει δρομολογήσει τις εξελίξεις παράλληλα για ένα νέο και υπερσύγχρονο μουσείο στη Μεσαρά, το οποίο αναμένεται να αποτελέσει πόλο έλξης χιλιάδων επισκεπτών μετά την ολοκλήρωση του. Υπάρχει στενή παρακολούθηση του θέματος, αλλά και στόχευση για άσκηση κάθε μορφής πίεσης, ως την υλοποίηση του.

Η διαδρομή του Αποστόλου Παύλου στην Ελλάδα, προτού κηρύξει «Τω αγνώστω θεό» στην Πνύκα, άρχισε από το δήμο Φαιστού και τους Καλούς Λιμένες. Ήδη υπάρχει ένα σχετικό ενδιαφέρον για την περιοχή, ωστόσο με τους κατάλληλους χειρισμούς μπορεί να γίνει ορθή εκμετάλλευση μορφών εκκλησιαστικού τουρισμού. Οι μεγαλύτεροι ιεράρχες της Ορθοδοξίας έχουν επισκεφθεί την περιοχή, αναγνωρίζοντας το εκκλησιαστικό ενδιαφέρον της. Πέραν όμως του συγκεκριμένου σημείου, υπάρχουν ιδιαίτερα αξιόλογα δείγματα πολιτισμικού ενδιαφέροντος της Βυζαντινής περιόδου και της  Ορθοδοξίας στην περιοχή.

Η ρίζα του Ψηλορείτη, αποτελεί ένα από τα πιο ενδιαφέροντα σημεία Ορειβατικού τουρισμού στην Κρήτη. Το υπουργείο Πολιτισμού, έχει στραφεί στην ανάδειξη της συγκεκριμένης περιοχής, υπάρχουν ωστόσο πολλές ακόμα δυνατότητες αναβάθμισης και προώθησης του ορειβατικού τουρισμού, αλλά και του ποδηλατικού τουρισμού.

Στο ίδιο πλαίσιο, ο ορεινός όγκος του νέου δήμου Φαιστού, αλλά και όχι μόνο, προσφέρονται για πλείστες μορφές ανάπτυξης αγροτουρισμού.

Εκτός όμως από τις μορφές τουρισμού που συνδέονται με το υλικό απόθεμα της περιοχής, υπάρχει και το άυλο, που συνδέεται με τον πολιτισμό. Στόχος είναι η περιοχή να εκμεταλλευτεί τις δυνατότητες της σε παραγωγή πολιτισμού και να αποτελέσει κέντρο για όλη την ευρύτερη περιοχή της Μεσαράς.

Οι αναπτυξιακές δυνατότητες της περιοχής σε επίπεδο τουρισμού είναι μοναδικές, μπορούν και πρέπει να αξιοποιηθούν.  

 

Ερώτηση 3: Σύνδεση τοπικών προϊόντων με τον τουρισμό

 

Στόχευση της νέας δημοτικής Αρχής, αποτελεί η ανάπτυξη, προβολή και προώθηση των τοπικών προϊόντων.

Ήδη έχουν αρχίσει συνεργασίες με την Αιρετή Περιφέρεια Κρήτης προκειμένου να δρομολογηθούν διαδικασίες πιστοποίησης των προϊόντων όλης της Κρήτης και κατά συνέπεια του δήμου Φαιστού.

Ταυτόχρονα πρόκειται να υλοποιηθεί μια τεράστια προσπάθεια ενίσχυσης των βιολογικών προϊόντων, της βιολογικής καλλιέργειας, αλλά και της Κρητικής Διατροφής. Στο πλαίσιο αυτό, εφόσον δρομολογηθούν οι κατάλληλες διαδικασίες, υπάρχει στόχευση να ξεκινήσουν συγκεκριμένα προγράμματα τουριστικής ανάπτυξης που θα σχετίζονται με την Κρητική διατροφή και με τα μοναδικής ποιότητας προϊόντα της περιοχής.

Ταυτόχρονα, πολλές από τις εγκαταστάσεις μεταποίησης προϊόντων στον πρωτογενή τομέα, που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην περιοχή, έχουν πιστοποίηση και μπορούν να γίνουν επισκέψιμες. Ορισμένες μάλιστα είναι ήδη αδειοδοτημένες για επίσκεψη τουριστών. Μπορεί λοιπόν ο δήμος Φαιστού να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη ενός νέου μοντέλου «Βιολογικού τουρισμού» ή τουρισμού «Κρητικής διατροφής» και μπορεί να εκμεταλλευτεί πολλά από τα πλεονεκτήματα που ήδη διαθέτει.

 

ΜΑΡΙΑ ΠΕΤΡΑΚΟΓΙΩΡΓΗ ΑΝΥΦΑΝΤΑΚΗ

ΝΕΟΕΚΛΕΓΕΙΣΑ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΦΑΙΣΤΟΥ

ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ ΦΑΙΣΤΟΣ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

 (87)
 (85)
Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης - Αποχέτευσης Δήμου Φαιστού (86)
Facebook Δήμου Φαιστού (80)
 (82)
 (79)
Κέντρο Δια Βίου Μάθησης Δήμου Φαιστού (81)
 (75)
 (76)
 (59)
 (78)
 (68)
 (63)
 (60)
 (71)
 (74)
 (70)
 (62)
 (65)
 (66)
 (64)